אודות מרכז סוזן דלל

אודות מרכז סוזן דלל למחול ולתיאטרון
בית המחול הישראלי
מרכז סוזן דלל למחול ולתיאטרון הוא הבמה המרכזית בישראל ללהקות מחול עכשווי ישראליות ובינלאומיות. מאז היווסדו בשנת 1989, מרכז סוזן דלל חרט על דגלו טיפוח, קידום ותמיכה באמנות המחול העכשווי בישראל. המרכז מקדם מטרות אלה באמצעות מגוון הופעות, אירועים, פסטיבלים, תכניות וסדנאות מעולם המחול המודרני ואמנויות הבמה.
מרכז סוזן דלל יוזם ומארח הפקות מחול ברמה בינלאומית ופעילויות חינוכיות מרתקות, ותומך בהצגת מחול ברמה הגבוהה ביותר. המרכז עשרות תכניות חדשניות לטיפוח וקידום עבודות חדשות ואמנים עולים, לתת במה ולחשוף אמנים צעירים, ולחשוף קהלים חדשים לאמנות המחול.
הקמפוס רב-הקומות ורחב הידיים של מרכז סוזן דלל כולל ארבע אולמות, אולפנות למחול, מסעדה ובית קפה, ורחבות בהן תקיימים מופעי ואירועי חוצות. המרכז הוא ביתם של להקת מחול בת שבע ותיאטרון מחול ענבל. משנת 2016 ועד שנת 2018, עובר המרכז חידוש היסטורי, במטרה ליצור חללים נוספים למחול.
בשנת 2010, זכה מרכז סוזן דלל בפרס ישראל, הפרס היוקרתי והמכובד ביותר במדינה. מאז היווסדו, היה המרכז אחראי להצבת המחול הישראלי על המפה הבינלאומית, ולמיצוב המחול כנדבך מרכזי בתרבות הישראלית. המרכז היווה קרש קפיצה לכוריאוגרפים ישראלים ולפסטיבלים רבים. עם למעלה מ-600 הופעות מדי שנה, המרכז יזם למעלה מ-100 מסגרות אמנותיות והציג למעלה מ-1,300 הופעות בכורה. המרכז הוא אתר התיירות המבוקר ביותר בתל אביב, עם למעלה מחצי מיליון מבקרים מדי שנה.
כיום, כשעולם המחול בישראל ממשיך לצמוח ולפרוח, מרכז סוזן דלל שומר על מקומו כעוגן של סצנת המחול, דרך הצגת והפקת מאות הופעות מדי שנה ואירוח פסטיבלים ותכניות המציעים הזדמנות לאמני מחול בכל שלבי ההתפתחות.
 
ההיסטוריה של מרכז סוזן דלל
המרכז הוקם בשנת 1989 על ידי משפחת דלל מלונדון, אנגליה, לזכר בתם סוזן, בשיתוף פעולה עם עיריית תל אביב-יפו, קרן תל אביב, משרד החינוך והתרבות.

המרכז ממוקם במרכז שכונת נווה צדק ההיסטורית, השכונה הראשונה של תל אביב, שנמצאת מדרום לכרם התימנים וכמה דקות הליכה מחוף הים. שלושה מבני בית ספר מהמאה ה-19, המיועדים לשימור, שופצו וחודשו על מנת ליצור את המרכז לאמנויות הבמה, שנועד להוות בית למחול עכשווי בישראל ולחדש את השכונה.
בשנת 1986, הוכנה תכנית לחידוש שכונת סוזן דלל ולשיפוץ המתחם בו ייבנה מרכז סוזן דלל, כמרכז למחול שטרם נראה כמותו בישראל. רוב הבניינים לא היו מאוכלסים ומצבם היה ירוד, ובניין סמינר לוינסקי התמוטט. בית הספר לבנות היה נטוש, פרט ללהקת תיאטרון בניהול עודד קוטלר ומיקי ירושלמי. בין הבניינים הפריד רחוב יחיאלי. בחצר האחורית נמצא בניין קטן בו התקיימו חזרות של להקת המחול ענבל, מייסודה של שרה לוי-תנאי.


התחדשות מרכז סוזן דלל

מרכז סוזן החל בחידוש היסטורי של אחד הבניינים המקוריים מהמאה ה-19 על בסיסם נבנה המרכז. הבנייה כוללת שחזור והרחבה של שתי אולפנות למחול למחול והמשרדים, תיאטרון ירושלמי מחודש לאמנים מתחילים ואלטרנטיביים, ובניית במת חוצות חדשה עם 300 מקומות ישיבה. גולת הכותרת של החידוש היא הוספת קומה שלישית, חדשה לחלוטין, והקמת סטודיו זהבה וג'ק דלל, חלל ביצוע/סטודיו חדשני וגמיש, לזכר מייסדי המרכז.

לפרטים נוספים, לחצו כאן.
 

יאיר ורדי מייסד המרכז ומנכ"ל 1989-2020

נולד בקיבוץ כפר בלום בשנת 1948. ספורטאי מחונן, רקדן בלהקות המקומיות,הגיע ללהקת בת שבע שם למד והפך לחבר להקה, רקדן ראשי וכוריאוגרף. רקד ביצירותיהם של מרתה גראהם, גלן טטלי, ג'ון באטלר, ג'ון קרנקו ומשה אפרתי ובבלט רמבר בלונדון עבד עם כריסטופר ברוס, נורמן מוריס, לינדסי קמפ ורבים נוספים. רקד עם רודולף נורייב וחברים באיטליה ובהוואי. בשנת 1983 הקים את תיאטרון המחול האנגלי ואת המרכז למחול ובניו קאסל בצפון אנגליה.

בשנת 1988 חזר ארצה והתמנה למנהל מרכז סוזן למחול ותיאטרון בנווה צדק, מרכז שעדיין לא היה קיים, ושהיה בשלבי בניה ראשונים. במשך השנים טיפח ורדי את המוסד ששמעו יצא למרחוק, ויצר מרכז מחול שמעטים כמוהו בעולם. המרכז הפך לבית ליוצרים מכל הזרמים, רקדנים, כוריאוגרפים, מוזיקאים ותאורנים. בפניה לקהלים שונים המרכז הפך את המחול מאמנות שולית לזרם מרכזי בחיי התרבות של ישראל. תחרות המחול הבינלאומית שיאיר ורדי יזם בשנים 1992-1996 הפכו את המוסד לשם דבר בעולם, וכמה מגדולי המחול העכשווי הופיעו במסגרתו. בהמשך קיבלה ההתקשרות עם להקות מחול בינלאומיות נופך אחר כאשר ורדי יצר את "דאנס אירופה" ו"תל אביב דאנס" ואיפשר לקהל המקומי להכיר יוצרים עכשוויים מתרבויות אחרות, כאשר המיגוון הולך וגדל.

שבוע של "חשיפה בינלאומית" שורדי יזם, מגיעים כל שנה עשרות נציגי תרבות, מנהלי פסטיבלים, יוצרים ועיתונאים מרחבי תבל כדי להכיר את היצירה הישראלית ולהזמין יצירות מחול ישראליות לפסטיבלים והופעות. התרומה של מרכז סוזן דלל להפצת התרבות הישראלית בעולם היא יחידה וללא מתחרים. ורדי זכה בפרס כינור דוד על כוריאוגרפיה, בפרס רוזנבלום של עירית תל אביב על תרומתו לחיי התרבות בעיר, את אות אביר לגיון הכבוד של ממשלת צרפת על תרומתו לקירוב התרבות הצרפתית, פרס היצואן המצטיין מטעם משרד החוץ, המחלקה לקשרי תרבות, פרס א.מ.ת של קרן א.מ.ן על תרומה מיוחדת לחברה ובשנת 2010 זכה מרכז סוזן דלל אשר בו הוא מכהן כמנכ"ל מיום היווסדו בפרס ישראל למחול.

יאיר ורדי הוא חבר בועדות שיפוט בינלאומיות, יועץ אמנותי לפסטיבלים וחבר בקרן למצוינות בתרבות



שכונת נווה צדק

שכונת נווה צדק נוסדה בשנת 1887, 22 שנים לפני הקמת העיר תל אביב, על ידי קומץ משפחות יהודיות שביקשו לגור מחוץ ליפו הצפופה. בתחילת המאה העשרים, נעשתה השכונה לביתם של אמנים וסופרים רבים, ביניהם הסופר וחתן פרס נובל לספרות ש"י עגנון. בשנת 1914 הוקם בנווה צדק קולנוע עדן, בית הקולנוע הראשון בארץ ישראל. כשתל אביב המשיכה להתפשט צפונה ומזרחה, בראשית ימי המדינה, שכונת נווה צדק הוזנחה והתדרדרה, ובתיה ורחובותיה העתיקים התפוררו ממש.
בשנת 1980, החלה השכונה לחזור לתפארת עברה בזכות חידוש בניינים והקמת מרכז סוזן דלל. מאז הפכה לשכונה אפנתית, עשירה במסעדות, בתי קפה וברים מצליחים, גלריות, חנויות מעצבים ומלונות בוטיק. ההיסטוריה העשירה של השכונה, המורכבת מכתריסר רחובות קטנים עמוסים בבתים בני קומה או שתיים בשלבים שונים של חידוש או שיפוץ, נמצאת בתהליך מתמשך של גילוי, וזוכה לעניין מצד ארכיטקטים ומעצבים עכשוויים. הארכיטקטורה המרהיבה והרחובות הצרים והשקטים, יחד עם אופיים השלו של תושבי השכונה, עשו את נווה צדק לפנינה לבילוי של אחר הצהריים בתל אביב.
האתרים ההיסטוריים בשכונה כוללים את בית הסופרים, שהפך למוזיאון נחום גוטמן לאומנות, בניין בו התגוררו הוגים וסופרים חשובים כמו יוסף חיים ברנר, דבורה בארון ויוסף אהרונוביץ; ביתו של שמעון רוקח; מרכז סוזן דלל; ובית אהרן שלוש.
 
 

 

גלריית תמונות

מערכת למכירת כרטיסים